Épitrend 4. rész

IllusztrációA modern építészet egyik legfontosabb szempontja a hőszigetelő képesség. A felgyorsult világban mindenki törekszik arra, hogy minél jobb hőszigetelésű épületet hozzon létre. Azonban az is nagyon fontos, hogy foglalkozzunk az épületek élettani hatásával. Ebben nagy szerepet játszik a nyílászáró. Egy jól megválasztott szerkezet, hozzá járul ahhoz, hogy modern, egészséges környezetben tudjunk élni. Manapság már elengedhetetlen egy nyílászárónál a részszellőztetés, a mikroszellőztetés, azért mert egyre több vízzel és párás dologgal találkozunk a lakásban.

Két féle képpen tudjuk a folyamatosa légcserét megoldani a nyílászáróknál, ott vannak az automatikus és a manuális rendszerek . Az automata rendszerek nevéből következően a páratartalomtól függően nyitja, zárja saját magát egy lamella,, mely a nyílászáróba vágott résbe van beépítva. A manuális szellőzők a vasalatba vannak beépítve, így a kilinccsel tudjuk szabályozni, hogy milyen szellőzési fokot akarunk elérni, így válik lényegileg négy fokozatúvá az ablakunk (ez mind hőszigetelésileg, mind biztonságilag megfelelő levegőcserét biztosít).

A penész megjelenése nagyon fontos élettanilag egy lakásban. Az elmúlt években gyakorlatilag hangzik el a már-már közhelynek ható mondat: „A földet nem örökbe kaptunk, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön.”. Ezért a nyílászáró gyártásban is elengedhetetlen a környezet tudatosság. A legkorszerűbb technológiának ilyen tekintetben az újrahasznosított műangyagból készült profilokat tekinthetjük. Ettől nagyon sokan óckodnak még hazánkban, viszont Nyugat-Európában már szinte elengedhetetlen és állami szintű szabályzások írják elő az ilyen szerkezetek készítését. Az ilyen profilokat onnan ismerhetjük fel könnyen, hogy a beépítés után nem látszó részek általában nem teljesen fehérek.

Advertisements

About arthytherm

Az ARTHY-Therm Kft. műanyag nyílászárók gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A blog célja, hogy az évek alatt felhalmozott tapasztalatunkat megosszuk olvasóinkkal.
This entry was posted in nyílászáró alapfogalmak, nyílászáró gyártás and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s