Épitrend 3. rész

IllustrációA nyílászárónak az üvegen és a profil kívül talán az egyik legfontosabb szerkezeti elleme a vasalat (vagy az ún. zárszerkezet). Szinte az egész világon ugyan azokat a szerkezeteket használják ilyen tekintetben, mint hazánkban. A vasalat kiválasztásakor fontos szempont a résszellőztető funkció megléte, mellyel az ablakunkkal úgy szellőztethetünk, hogy azt ténylegesen nem nyitjuk ki.

A lakásunkban egy nyílászáróra ránézve talán a legfontosabbnak talán az üveget fogjuk találni. Talán mondani sem kell, hogy üveg és üveg között rengeteg különbség van. Ma már két, sőt három rétegű üvegezésről kell beszélnünk a minél jobb hőszigetelés érdekében. A két rétegű szerkezetek manapság már standardnak tekinthetőek. A három rétegű szerkezeteknél pedig nem csupán a több lég (vagy más gáz) rés miatt válhat jobb szigetelővé a nyílászáró, hanem a különböző technikai újítások folytán tovább javíthatjuk ezen értékét (pl. melegperemes távtartó).

Az üveg méretén is érdemes elgondolkodni, hiszen túl nagy felületen fenn áll a törés veszélye. Természetesen, mivel az egyik legsérülékenyebb szerkezeti ellemmel állunk szembe érdemes végig gondolni a biztonsági lehetőségeket is! Ezen túl manapság egyre fontosabb az esztétika is, s így az üvegezési lehetőségek palettája nem merül ki a sima átlátszó felületben.

Advertisements

About arthytherm

Az ARTHY-Therm Kft. műanyag nyílászárók gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A blog célja, hogy az évek alatt felhalmozott tapasztalatunkat megosszuk olvasóinkkal.
This entry was posted in nyílászáró alapfogalmak and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s