Épitrend 2. rész

ARTHY Prémium profilA modern elvárásoknak és technikának megfelelően készülő nyílszáróknak sok ismérve van. Amikor valaki egy új szerkezet vásárlásában gondolkodik érdemes minden technikai paramétert végig tekinteni, hogy a lehető legjobb nyílászáróhoz juthassunk hozzá. Az alapvető szerkezeti részek közzé tartozik maga a műanyaga profil, az abban található merevítés, a vasalat (vagy kvázi zárak) és az üvegezés. Ezek a legfontosabb ismérvei egy műanyag nyílászárónak, illetve az összeszerelés minősége.

Az egyik legfontosabb döntés a profil választás. A profil lényegileg a nyílászárónak a keretszerkezete, vagy a műanyag rész a nyílászárókban. Nagyon fontos, hogy olyan profilt válasszunk, amely megfelelő kamraszámmal rendelkezik (ez azt mutatja meg, hogy hány részre van felosztva belülről, hosszanti irányban a szerkezetünk), hiszen ez határozza meg elsődlegesen a profil hőszigetelését.

Az elmúlt időszakban az építőipar fejlődésével egyre nagyobb igény mutatkozott a színes nyílászárókra, így manapság már műanyagból is fellelhetőek a különböző színű szerkezetek. Profil szempontjából fontos még, hogy milyen tipusú ablakot szeretnénk. Ebből több fajta létezik, a két legelterjetebb tipús az ún. széltömítéses és a vízgátas rendszerek (vagy középtomítéses rendszerek).

A középtömítéses rendszerekben a profil közepében még egy harmadik tömítő rendszer is található, ezeknek általában jobb a hőszigetelő képességük, talán ezek a legkorszerűbb termékek manapság.

Magyarországon csak olyan ablakok hozhatóak forgalomba melyekben merevítés található. Manapság már léteznek termikus merevítések, amik műanyag merevítések, de ezek nem elterjedtek és nem is igazán kiforrot rendszerek. Még mindig az acél horgonyos merevítés a legelterjedtebb az országban, ami a profil belsejében található. Bizonyosságot a rendszer beépítettségéről külső nyomokból szerezhetünk, a csavarozás lehet a legárulkodóbb.

Advertisements

About arthytherm

Az ARTHY-Therm Kft. műanyag nyílászárók gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A blog célja, hogy az évek alatt felhalmozott tapasztalatunkat megosszuk olvasóinkkal.
This entry was posted in nyílászáró alapfogalmak, nyílászáró csere, nyílászáró gyártás, nyílászáró vásárlás and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s