Épitrend 1. rész

Illusztráció | ARTHY-Prémium profilAz elmúlt időszakban bekövetkezett gazdasági események tükrében egyre fontosabb, hogy minden új és régi épület fokozott hőszigeteléssel bírjon. Ennek egyik sarkalatos pontja a nyílászárók hőszigetelése. A közelmúltban jelentősen megnövekedtek az energia árak, akár a gázé, akár a villamos energiáé. Ezért elengedhetelen az, hogy jó hőszigetelésű nyílászárók kerüljenek be az épületekbe. Ezekre manapság már magas innovatív megoldások vannak. Gondoljunk csak a magas kamra számú profilokra, vagy az egyre jobb hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező üvegekre.

Magas kamraszám alatt annyit értünk, hogy a műanyag nyílászáró profilja sok részre van felbontva, ezek egy-egy hőkamrát képeznek, ahol a levegő, mint az egyik legjobb hőszigetelő anyag fejti ki kedvező hatását. Ezen kívül nagyon fontosa az üvegezés, mely területen manapság már kettő, vagy három rétegű professzionális változatok is léteznek. Itt is a minél magasabb szám eredményezi a jobb hőszigetelő értéket, hiszen annál több légrés található az üvegezésben, melyet akár a levegőnél is jobb szigetelő gázokkal lehet feltölteni.

Egy jó minőségű nyílászáróval, akár 20-25% energiát is megtakaríthatunk egyetlen fűtési szezonban. Egy szabvány méretű ház esetében a nyílászárókra való beruházás 2-3 fűtési szezon alatt megtérül, ráadásul ezeknek a szerkezeteknek az élettartalma 30 évres is tehető, sőt vannak Magyarországon 30 évet is meghaladott műanyag nyílázárók, hiszen ez a technológia már régán nagykorú és azóta folyamatosan fejlődik.

Manapság nagy hangsúlyt fektetnek az emberek arra, hogy világosak legyenek lakásiak, ezért sok nyílászáró található bennük. Ezért is fontos ezeknél a fokozott hőszigetelés, hiszen nagy felületet foglalnak el és könnyen kiszökik rajtuk a hő. Ezért nagyon fontos az az elv, hogy az ablakok és ajtók hőszigetelése megközlítse, vagy túl is szárnyalja a falak hasonló tulajdonságát.

Mint azt már korábban kifejtettük egy-egy szerkezet hőszigetelése komplexen értendő. Elsősorban (nagyobb felület) az üvegezés a mérvadó, de a profil hőszigetelő értéke sem elhanyagolható. Professzionális nyílászárónak a 0,7-es u-értékkel rendelkező szerkezeteket tekinthetjük.

Gyakori probléma a túlzásba vitt hőszigetelés miatt, hogy a párásodás miatt kialakuló penészedés. Ennek elkerülése végett nagyon fontos a szellőztetés. Amit vagy manuálisan, vagy a nyílászáróban épített szerkezettel érhetünk el, melyek az ablak kinyitása nélkül képesek a légcserére.

Advertisements

About arthytherm

Az ARTHY-Therm Kft. műanyag nyílászárók gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A blog célja, hogy az évek alatt felhalmozott tapasztalatunkat megosszuk olvasóinkkal.
This entry was posted in nyílászáró gyártás and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s