Az ARTHY-Therm bemutatja 2. Egészségügy

Illusztráció | PenészgombaA megfelelő lakókörnyezet kialakítása nem csupán esztétikai okból fontos, számos egészség károsító hatása lehet annak, ha nem építkezünk körültekintően. A leggyakorabbi probléma az, hogy egy rosszul megválasztott nyílászáró magas páratartalmat idéz elő a lakásban, és ezáltal penészedés jelentkezik. A penészgombának mint tudjuk nagyon káros hatásai vannak. Fontos tudni, hogy a penészedést alapvetően nem a nyílászáró idézi elő, hanem a szellőztetés hiánya. Nagyon sok szerkezet túlságosan is lezár ezért nincs meg a megfelelő hőcserőlédés és a felgyülemlett pára a leghidegebb ponton csapódik le ahol penész képződik. Alapvetően tehát a penészedés nem a nyílászáró számlájára írható, de nagyban hozzájárulnak annak kialakulásához.

Alapvetően a penészedés kilakulásánál egy furcsa anomália tapasztalható. Itt nem a gyenge záródású nyílászárók okozzák a problémát, hanem a túlságosan záródóak, amelyek nem engednek megfelelő szellőzést a lakásba. Ez által keletkezik a penész. Ez ellen sok féle védekezési mód van, első sorban automata és félautomata rendszerek, amelyeket a nyílászáróba építve elérhetjük azt, hogy akár automatán, akár minimális manuális segítséggel a lakás szellőzése biztosítható, úgy hogy az nem jeletni, hogy folyamatosan kihűtjük a lakást.

A manuális szellőzőket a zárszerkezetbe építjük be, s így a kilincs mozgatásával tudjuk biztosítani a megfelelő szellőzést. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a nyitva és a bukó fokozaton kívül még két állás van a nyílászárókban, melyek minimális szellőzést biztosítanak, nem akorát, mint egy nyitott, vagy egy buktatott szerkezet.

Az automata szellőző, melyet egy rés, vagy egy lyuk vágásával érünk el nyílászárón. Ebbe egy speciális szerkezet kerül, mely a páratartalomtól függően automatikusan nyitja, zárja magát.

A megfelelő üveg megválasztása sem elhanyagolható. Ennek legfőképpen nyáron van jelentősége, amikor a déli nap sugarai erőteljesen tűznek a nyílászáróra és hatalmas hőterhelésnek teszik ki azokat és így felmelegítik otthonunkat. A legtöbb esetben ez ellene klímával védekezünk, ám azzal tisztában vagyunk, hogy ennek hatása van szervezetünkre. Sem izületeknek, sem a légutaknak nem tesz jót.

A megfelelően kiválasztott nyílászáró így nem csupán szép, és költség kímélő, hanem egészségünket is megóvja.

Advertisements

About arthytherm

Az ARTHY-Therm Kft. műanyag nyílászárók gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A blog célja, hogy az évek alatt felhalmozott tapasztalatunkat megosszuk olvasóinkkal.
This entry was posted in nyílászáró alapfogalmak, nyílászáró csere and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s