Az ARTHY-Therm bemutatja 1. Hőszigetelés

Illusztráció | ARTHY PrémiumA környezettudatosság az élet minden területén nagyon fontos. Mi most az otthonteremtésen keresztül vizsgáljuk meg, hogyan óvhatjuk a természetet.

Az elmúlt évek gazdasági eseményei, illetve a gazdasági válság, és az energiahordozók hiánya bebizonyította azt, hogy nem csak kényelmi szempontokat, hanem a praktikusságot is figyelembe kell venni egy új ház kialakításakor vagy egy régi felújításakor. Természetesen fontos, hogy kényelmes legyen, de az épület energiamegtartó képességének is meg kell felelnie a kor követelményeinek, hogy minél kevesebb terhet rójanak ránk az energiaszámlák.

Bár közhelyesnek tűnhet, de egy modern házban minden-mindennel összefügg. Korábban bevett standardok alapján zajlott egy-egy építkezés, manapság viszont már sokfelé ágazik ez az iparág, s még több módszer található meg a piacon. Oszlopos szerepet játszik az összképben a nyílászáró, mely egyfelől égköve lehet a lakásnak, másfelől energiaveszteség, vagy energianyereség szempontjából itt lehet a legnagyobbat nyerni vagy bukni.

Egy gondosan megválaszott nyílászáró 20-30% energiamegtakarítást is jelenthet, mely egyértelműen megjelenik a havi kiadásaink között, ami jelentős egy átlagos család költségvetésében. Éppen ezért, illetve mivel talán ez a legköltségesebb része egy épületnek érdemes nagyon körültekintően választani, hiszen egy rosszul megválasztott szerkezet, akár évtizedeken keresztül is megkeserítheti életünket.

Hőszigetelés szempontból nagyon gyenge nyílászárók is megtalálhatóak a piacon, illetve ilyen ablakoknál és ajtóknál számolnunk kell a beázással és túlzott hőáteresztéssel (mind befelé, mind kifelé). Figyelembe kell venni ezeket a szempontokat, hiszen nem csupán a hőveszteség, de nyáron akár a hőnyerés is okozhat kellemetlen napokat, s egy jól kiválasztott szerkezet akár az elektromos klímát is kiválthatja.

A legfontosabb tulajdonság, melyre oda kell figyelnünk a kiválasztásnál az a légkamrák száma. Értelemszerűen itt a műanyag nyílászárókról beszélünk, hiszen a fa társaiknál ez a lehetőség nincs meg. Minél nagyobb ez a szám, annál több levegőkamra található benne, mely jobb szigetelést biztosít. A második legfontosabb ismérv az üveg, melyből számos kivitel található, érdemes alaposan körüljárni, hogy pontosan mire is van szükségünk és ez alapján döntést hozni.

Fontos még a megfelelő statika, melyet a nyílászáróban található acélmerevítés határoz meg. Csak műanyagból álló szerkezetet semmiképpen ne vásároljunk, hiszen az műanyag hőtágulási jellemzői miatt az egész statikája könnyen meggyengülhet. Tehát ezért helyeznek el a műanyag nyílászárók belsejében acélmerevítést.

Érdemes még a vasalatról szót ejteni, amit köznyelven zárnak hívunk. A fix paneleken kívül lényegileg minden nyílászáróban szükség van valamilyen szerkezetre, mely nyitja és zárja azt. Javasoljuk, hogy lehetőség szerint magasabb biztonsági besorulású vasalat mellett döntesenek, mely nem csupán védelmet, hanem nagyobb hőszigetelést is jelent.

Tekintse meg videó sorozatunk első részét, a további részeket pedig hamarosan megtalálja portálunkon!

Advertisements

About arthytherm

Az ARTHY-Therm Kft. műanyag nyílászárók gyártásával és értékesítésével foglalkozik. A blog célja, hogy az évek alatt felhalmozott tapasztalatunkat megosszuk olvasóinkkal.
This entry was posted in nyílászáró alapfogalmak, nyílászáró csere and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s